Goed wonen, hartje Zuidoost-Friesland

Wonen, waar de actie vlakbij is


De slogan ‘Drachten wil je meemaken’ – daar zijn sommige Drachtsters een beetje op uitgekeken. Feit is dat ze Drachten ervaren als een plezierige woonomgeving, om allerlei redenen. Voor je gevoel een ‘groot dorp’ met bovengemiddeld veel voorzieningen die in een hoofdstad niet zouden misstaan.

Drachten heeft alles wat je nodig hebt – en soms een beetje meer. Schouwburg De Lawei (een paar minuten lopen van je nieuwe woning) staat bekend om zijn eigenzinnige programma. Meer cultuur: Museum Dr8888 en het natuurhistorisch museum, plus alle kunstgalerieën die Drachten rijk is. Mooi groen en speels initiatief: Kinderboerderij De Naturij.

Lekker genieten van de omgeving

Naar buiten? Het beste van Zuidoost-Friesland ligt hier op fietsafstand.


Rijd je naar het oosten, net voorbij de bedrijvigheid van bedrijventerrein Azeven (A7), dan kom je al snel in het stille, landelijke gebied dat naadloos aansluit op de natuurgebieden in het noorden van Drenthe. Precies op de provinciegrens het uitgestrekte veengebied rond Veenhuizen en het drassige Fochteloërveen. In het zuiden al het moois van de Fryske Wâlden, naar het noorden en westen begint het weidse water: De Leien, Burgumer Mar, sloten en vaarten, stadsstrand Smalle Ee, Jachthaven De Drait aan het Buitenstverlaat. Richting Grou en Sneek de grotere Friese Meren zoals het Pikmeer en het Sneekermeer. Net buiten Drachten waan je je meteen in een andere wereld: de kreken, sloten en plassen van natuurmonument De Alde Feanen, een uniek nationaal park.

Nieuw in Drachten? Op het genoeglijke fietsrondje De Veenhoop – Beetsterzwaag (ruim 70 km natuurschoon en boerenland aan de waterkant) zie je in één dag bijna alles wat dit deel van de provincie zo aantrekkelijk maakt.

De wijk

Wonen op de oude locatie van de ABD Garage.


De wijk. Je gaat wonen in een fraai deel van het dorp, aan de zuidkant van het centrum.

Op de Burgemeester Wuiteweg (meestal afgekort tot ‘Wuiteweg’), zie je veel groen, hoge bomen, veel vrijstaande huizen van voor de oorlog. Een buurt die gezien mag worden.

Zo’n beetje om de hoek: het levendige winkelcentrum, schouwburg De Lawei, supermarkten, De Bios, sportvelden, het groene park met Sportbedrijf De Welle, ziekenhuis Nij Smellinghe. Vanaf de Wuiteweg onder de A7 door en je loopt door het bosrijke Landgoed Lauswolt bij Beetsterzwaag.

Bereikbaarheid. In Drachten woon je heel centraal. De oprit naar de A7 (Heerenveen-Zwolle-Emmeloord-Amsterdam of Groningen-Duitsland) ligt op 2 minuten rijden. Neem de volgende afslag en je zit op de N31 naar Leeuwarden. Er is in Drachten een busstation met uitstekende verbindingen.